Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Празници на Кюстендил

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА / CHERRY FESTIVAL
26/06/2020

Празник на черешата – Кюстендил 

Овощната градина на България – Кюстендил ежегодно посвещава няколко дни от месец юни  на кюстендилската череша.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.

Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения, с участието на читалища от Община Кюстендил. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала.

Провежда се базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители.

Търговци и занаятчии от Кюстендил представят своите майсторски произведения.

Всяка година културни събития и открити сцени допринасят  допълнително за доброто настроение на гостите на празника. Във връзка с въведените противоепидемични мерки в страната тази година организаторите си запазват правото за промяна в програмата. 

Събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие - Кюстендил.

Елате в Кюстендил, за да преживеят очите и сърцата ви неповторимата радост от сладостта и красотата на черешовия плод!

 


Таз-годишното 13-то издание на  "Празника на черешата" в Кюстендил бе отменено, дни преди официалното му откриване. Причината бе усложненото епидемично състояние в Кюстендилска област.

Въпреки невъзможността празникът да протече в пълния му вид, някои от предвидените елементи бяха проведени на различни места в града и околностите.

Кюстендилци и гости на града имаха възможност да закупят екологична черешова продукция директно от производителите, както и ръчно направени сувенири, бижута, аксесоари и облекла от местните занаятчии.

24 читалища от Кюстендилска Община аранжираха и представиха своите щандове от черешови произведения пред седалищата си. Без да бъдат оценявани и класирани, в иначе провеждащия се ежегодно конкурс.

Институтът по земеделие - Кюстендил представи традиционната си изложба, но този път не на площад "Велбъжд", а в двора на Института.

Бе реализиран проект на школата „Новите майстори“ - „На една череша дистанция“, който преобрази площад „Велбъжд“ в духа на празника. 

А за посетители на град Кюстендил, които въпреки всичко пристигнаха за празника, с надежда събитието да се проведе, остана възможността да си направят снимка с две усмихнати череши - символ на емоционалната 2020 година!

Очаквайте снимки и видео на страниците на Община Кюстендил и Отдел "Култура и духовно развитие" в социалната мрежа Facebook.

https://www.facebook.com/culture.kyustendil/media_set?set=a.3405963289416316&type=3

Организатори на събитието са: Община Кюстендил, Институт по земеделие-Кюстендил и Сдружение по туризъм Кюстендил

 

Свалете документа:
Свалете документа:
Свалете документа:
Свалете документа:
Свалете документа:
Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2020
ел. поща:
Въведете сумата: две + три

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки