ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Празници на Кюстендил

КЮСТЕНДИЛСКА ПРОЛЕТ / KYUSTENDIL SPRING
21/03/2024

Кюстендилска пролет

21 март

Да, пролетта идва навсякъде… но всяка година нейният неудържим полет започва от хълма Хисарлъка над Кюстендил.

Празникът “Кюстендилска пролет” e знаков за града. Патентован в патентното ведомство на Р. България. Емблемата на празника представлява слънчев диск, с ябълков цвят в средата и три зелени лястовици, които го обгръщат.  Събитията се организират от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на най-популярните състави и изпълнители.

Празникът “Кюстендилска пролет” е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция; той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града –Хисарлъка. 

През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на Девойка ”Кюстендилска пролет”, която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите /богини на плодородието/ от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка.

Изборът на Девойка „Кюстендилска пролет“ се провежда няколко дни преди традиционния празник.  Това е първия по рода си конкурс в страната и единствен, в който кандидатките за титлата биват представяни в автентични фолклорни носии, съхранявани в Регионалния исторически музей в Кюстендил.

Всяка година на 21 март общоградските тържества започват с тържествен молебен за здравето на кюстендилци, отслужен на площад „Велбъжд“ по случай празника на града. Там  в центъра на Кюстендил, новоизбраните девойки приемат от своите предшественички богатствата, дадени на града от Бога - минералната вода, хлябът и плодовете -  щедростта на кюстендилската земя.

Девойките, придружавани от празнична процесия, всяка година отиват на хълма над града, за да пожелаят добро на всички.  Свещеният хълм Хисарлъка отваря южната порта на древния град, за да влезе през нея приказната загадка на пролетта и вплитайки обреда в празника, да донесе добротворство в живия живот.

С решение на Общинския съвет в Кюстендил №73 от 30 април 1992 г., 21 март се превръща от традиционен празник в официален празник на града.

На този ден хората се поздравяват с типичния само за Кюстендил поздрав: ”Честита Пролет!” .

 


Свалете документа:
Previous page

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: едно + осем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки