ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ТЪРЖЕСТВЕНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИНАЛНАТА НАГРАДА ЗА СКУЛПТУРА
01 11 2023

 

Националната награда за скулптура "Иван Лазаров" беше връчена на тържествена церемония в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. В галерията присъстваха областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, изпълняващият временно длъжността кмет на Община Кюстендил Светослав Василев, представители на културни институти, творци.

 

"Радвам се, че връчването на наградата се случва в Кюстендил. Това става възможно благодарение на подкрепата от страна на Община Кюстендил. Статутът на наградата беше правен доста продължително време. Едно от заложените неща е това да бъде възвръщане на наградата, а не откриване на нова такава. Второто нещо е, че екипът се опита да я адаптира към съвремието ни – да се включват жанрове от пластичните изкуства, без класическо ограничение. Третото нещо е наградата да не бъде връчвана само на доказани автори, а да бъде една препратка към новото поколение“, обясни директорът на кюстендилската галерия Валентин Господинов.

 

Програмата започна с откриването на изложба на миналогодишния лауреат - Ивайло Аврамов. В незавършената част на кюстендилската галерия е експонирана неговата изложба "Опори“. Беше посочено, че произведението е специфично свързано със средата, в която е изградено – първата зала в новото, незавършено архитектурно пространство.

 

По повод Деня на народните будители кюстендилецът Симеон Кирков поздрави присъстващите с изпълнение на цигулка – соната на Бах. 

 

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов изреди номинираните за тазгодишната награда. Това са: Крум Дамянов за изложбата "Скулптура и процес", представена в галерията "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил; Павел Койчев за изложбата "Homo sapiens – възпоменания", представена в зала "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници; Борис Гондов за изложбата "Скулптура и рисунки" в галерия "Сан Стефано"; Павлин Радевски за изложбите "Див градеж" в галерия "Хартаи "Време за разпад" в галерия "+359"; Пламен Аврамов за участието си в изложбите "Скулптура и рисунка" в Художествения музей "Георги Велчев" и в галерия "8" във Варна.

 

Носител на Националната награда за скулптура за 2023 година стана академик Крум Дамянов. "Благодаря от все сърце. Много навреме има тази награда. Обикновено човек като се отдалечи от рождената си дата, като години, сещането за него става все по-рядко. Това което се случва в момента, между мен и вас – много благодаря“, каза Академик Крум Дамянов. Отличеният получи специално изработена статуетка и парична награда на стойност 9 000 лева.

 

Наградата е учредена през 1978 година и е връчвана до 1989 година, възродена през 2023 година. Присъжда се на един български скулптор за ярки постижения в областта на скулптурата през предходната година.

 

Автор: Венцислав ИлчевXVIII Международен фолклорен конкурс “Пауталия” Кюстендил
01/07/2024

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2024
28/06/2024

В Регионален исторически музей – Кюстендил през юни 2024 г.
01/06/2024

Национален литературен конкурс "Биньо Иванов"
31/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: шест + осем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки