ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ИЗЛОЖБАТА ГРАФИКА, РИСУНКИ И ЖИВОПИС „АНТИМАТЕРИЯ“ НА ЙОХАН ЙОТОВ
15 11 2023

На 15 ноември 2023 г. (сряда), 17:30 ч., в ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ ще бъде открита изложбата графика, рисунки и живопис „Антиматерия“ на Йохан Йотов. Повече информация – в прикачените файлове.

 

Кратка анотация за изложбата „Антиматерия”

на проф. Йохан Йотов в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”,

15 ноември – 17 декември 2023

        Художникът създава ново пространство и именно затова се нарича творец. Да се разбере едно художествено произведение на пластичните изкуства е възможно само когато се осъзнае и разчете неговата пространствена организация. Тази теза най-убедително би могла да бъде подкрепена с думите на руския физик, теоретик на изкуството и философ, отец Павел Флоренски: Цялата култура може да бъде тълкувана като дейност по организиране на пространството. В един от случаите това е пространството на нашите жизнени отношения и тогава съответната дейност се нарича техника. В други случаи това пространство е мисловно, мисловен модел на действителността, а дейността по организирането му се нарича наука и философия. Третият разряд от случаи се намира между първите два: Пространствата му са нагледни, подобни тези на техниката, и не допускат жизнена намеса – като пространствата на науката и философията. Организацията на такива пространства се нарича изкуство.”

         Може да се каже, че много от произведенията на пластичното изкуство са своеобразни формули на разбирането за света, в който живеем, а защо не и на непознатите за нас светове, често паралелни на тези от науката. Между едните и другите няма равенство, произведенията на изкуството не бива да се преразказват с езика на науката, но положително между тях не може да няма съответствие, дори едното не може без другото. Изкуството е призвано по един по-фин начин, преди всичко със средствата на естетическата емоция (макар че чиста естетическа емоция може да бъде възбудена и на полето на науката), чрез своите произведения то да пофантазира за бъдещите пътища на научното разбиране за света.

  През годините на развитието ми като художник, все по-ясно започнах да разграничаам емоциите, породени от общочовешките, ежедневни страсти, избликващи преди всичко от междуличностните взаимоотношения с техните обертонове и много по-фините, чисто естетически емоции, които все по-силно ме привличаха. Дълго търсих пътя и начина как да се освободя от старите „окови” и къде да намеря „крилата” за това, за което жадувах. Бях истински щастлив, когато намерих моята пътека...

    Ето че сега ми се отдава възможност да поведа по нея и вас, гостите на изложбата ми в прекрасната галерия в града на Майстора.

           Благодаря за гостоприемството! 

           Благодаря за любезната покана и вещото ръководство на Галерията от нейния директор, доц. Валентин Господинов!

 

 
XVIII Международен фолклорен конкурс “Пауталия” Кюстендил
01/07/2024

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2024
28/06/2024

В Регионален исторически музей – Кюстендил през юни 2024 г.
01/06/2024

Национален литературен конкурс "Биньо Иванов"
31/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: осем + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки