ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Културни институти

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "ЕМАНУИЛ ПОПДИМИТРОВ"

През 1869 г. се създава читалище “Братство”. От първия му устав се вижда, че почти всички средства се използват за книги, вестници и списания. Като приемник на библиотеката при читалище “Братство”, Регионална библиотека “Ем. Попдимитров” има една завидна 135 годишна история.
Библиотеката в съвременния си вид е създадена в изпълнение на Указ 20/1959 г. “За ново административно деление на територията на НРБ”. Обособена е на базата на градската читалищна библиотека при Образцово народно читалище “Васил Коларов” (“Братство”) под името “Окръжна методическа библиотека”.
От 1981 г. библиотеката се премества в настоящата сграда. Извън нея остават отделите “Изкуство”, “Детски” и откритият през 1987 г. отдел “Технически науки”.

Регионална библиотека "Ем. Попдимитров" гр. Кюстендил е най-голямата на територията на областта по обем и качество на библиотечния си фонд, по структура и по обхват на обслужването. Библиотечният фонд наброява около 240 хиляди тома книги и периодични издания, богата фонотека, аудио- и видеозаписи, компактдискове и други нетрадиционни носители. Обслужва широк кръг читатели – ученици, студенти, специалисти в различни области на знанието, граждани.

Библиотеката е център за внедряване на съвременните технологии и извършва координационна, експертно-консултантска и квалификационна дейност за всички обществени библиотеки в областта.

В библиотеката функционира Локална компютърна мрежа, която включва сървър и 40 компютъра -  работни станции и читателски места с постоянен интернетдостъп. Всички библиотечни дейности са автоматизирани. Библиотеката поддържа собствена уебстраница (www.libkustendil.primasoft.bg). Електронният каталог и краеведската картотека са  достъпни в интернет.

През годините на новия век Библиотеката  се развива като модерен областен културен институт, където успешно функционират традиционни и иновативни форми на услуги. Библиотеката участва в проекти и програми, насочени към нови подходи за съхраняване и разкриване на културните постижения в регионален и национален мащаб. В тази връзка е участието в проект “Съвременни подходи за проучване и популяризиране на   книжовното културно-историческо наследство на Кюстендил”.

Благодарение Програмата „Глобални библиотеки” библиотеката се утвърди  и като обучителен център, който предлага професинална квалификация на библиотекарите от област Кюстендил, както обучение по информационни и комуникационнни технологии на различни категории граждани.

Подпомага образованието и самообразованието на различни нива и по този начин осигурява условия за реализация на европейските директиви за учене през целия живот на отделната личност и на  обособени социални групи.

Чрез участието си  в проекта „Българските библиотеки-съвременнни центрове за четене и информираност” реализира идеята за релевантни библиотечини фондове, обърнати към реалните потребности на читателската общност.

Библиотеката  се е утвърдила в културния и обществен живот на града като необходимата институция за разпространение на знания и библиотечни  услуги и като фактор за създаването на информирано гражданско общество.


Адрес: гр. Кюстендил, ул."Любен Каравелов"
тел. 078 55 01 19
e-mail: libkn@abv.bg

 

Работно време за посетители през работни дни: 09:00ч. - 17:45ч.

Работно време за посетители в Събота: 09:00ч. - 13:00ч.

 

Профил в социалната мрежа Facebook

Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите


Уеб сайт

Previous page

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: шест + седем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки